Tervetuloa Gammelgårdiin

Tule maalle rentoutumaan viikonlopuksi. Metsästys sekä ulkoilumahdollisuudet vain puolentoista tunnin ajomatkan päästä Helsingistä.

Gammelgård on vanhaa rälssiä, jonka nimi mainitaan nykyisessä muodossaan jo 1453. Tapa- ja ruokakulttuurilla on kartanossa vuosisataiset perinteet. 1700-luvun lopulla kartano oli erityisen kuulu vieraanvaraisuudestaan. Tällöin taloa emännöi Margaretha Stjernvall, syntyään Tandefelt, jota kaikki kartanossa kasvaneet kolmetoista lastenlasta kutsuivat ”suureksi isoäidiksi”. Hän oli jäänyt varhain leskeksi miehensä hovijunkkari Carl Gustaf Stjernvallin kuoltua, ja hallitsi vahvalla otteellaan kartanoa ja tiluksia.

Margaretha Stjernvallin tyttären poika, tunnettu orientalisti Fredrik August von Platen omisti kartanon vuoteen 1868. Sen jälkeen kartano siirtyi hänen sisarenpojalleen, kenraaliluutnantti Gustaf Robert Ehrnroothille, joka päätti vuonna 1892 rakennuttaa uuden päärakennuksen järven rantaan.

Vanha päärakennus purettiin ja siirrettiin uuden pohjaksi. Isäntäväki muutti tien vasemmalle puolelle ja alkuperäinen asuntopiha jäi kartanon palkollisten käyttöön. Nykyinen isäntä on jo kuudennen polven Ehrnrooth ja hallinnut tilaa vuodesta 1994.

Tänä päivänä Gammelgårdin idyllinen ja kulttuurihistoriallisesti arvokas talouskeskus elää kokonaan uutta aikaa perusteellisesti entistettynä. Punamullatut rakennukset tarjoavat elämykselliset ja ajanmukaiset puitteet etiketti- ja tapakoulutusta antavan yrityksen toimitiloiksi.

 

Sijainti

Gammelgård sijaitsee Hämeenlinnan ja Lahden välissä, hyvien kulkuyhteyksien varrella. Sijainti on Lammin pohjoispuolella